Bloggintresserade

söndag 17 juni 2012

Göteborgare.

Jaha nu har vi göteborgare i Stockholms skärgård. Dunken jr trollar lax utanför utö. Gissa om han blev förvånad när Glenn högg. Kul om vi får makrill att fiska efter.

1 kommentar:

  1. Makrillen är vissa tider av året allmän i Skagerack, Kattegatt och Öresund. Den går vid kraftiga saltvattensinflöden eller inströmning av varmare vatten även in i Östersjön; i stim upp till norra Uppland och Ålands skärgård, i enstaka exemplar tillfälligt ända upp till Haparanda i nordligaste Bottniska viken.
    Makrillen företar regelbundna lek och näringsvandringar. Om vintern lever makrillen i Nordsjöns och Atlantens djupare vatten på 150-200 m, varvid den intar ringa eller ingen föda. Efter hand ökar aktiviteten och i april-maj flyttar den i stora stim med varma havsströmmar dels in i Skagerack och Kattegatt, dels norrut för att leka. Efter fortplantningen förblir arten i dessa vatten. Nu har den en väldig aptit och följer den drivande födan även in i Öresund och Östersjön. Från slutet av juni och i juli brukar makrillen dra sig något utåt från skärgårdarna för att återkomma i aug. Under hösten återvänder makrillen ut till de stora havsdjupen, men den kan övervintra i södra Östersjön.

    SvaraRadera